Verkleuring door vocht

Verkleuring door vocht

Regelmatig krijgen wij het probleem voorgelegd, dat er doffe plekken op het coatwerk te zien zijn. Alsof daar ter plaatse vocht in de lak getrokken is.

Dat is ook vaak het geval. De oorzaak is meestal te vinden in het ongeventileerd opslaan van gecoat materiaal, terwijl deze nog verpakt zit in (seal)folie. Dat komt doordat vocht dat onder de verpakkingsfolie aanwezig is door verwarming (broei, onder invloed van zonlicht/warmte) in de poriën van de coating kan trekken. Dit fenomeen is bekend onder de naam ‘blanching’.

In de meeste gevallen is het te verhelpen door de verkleurde plekken langzaam op te warmen m.b.v. een föhn of verfstripper (lage stand!). Door de opwarming wordt het vocht uit de poriën van de coating verdreven en herstelt zich de oorspronkelijke kleur. Als de materialen daarna bij gebruik voldoende geventileerd zijn zal de verkleuring door blanching niet meer optreden.

Indien de verkleuring/vlekvorming niet op deze wijze te herstellen is zal opnieuw gecoat of overgeschilderd moeten worden.

Om het risico op blanching te vermijden verdient het de voorkeur om ge(poeder)coate materialen droog op te slaan en eventuele geheel gesloten verpakking zo snel mogelijk te openen of te verwijderen zodat aanwezig vocht niet in de coating kan dringen. Indien binnen opslaan niet mogelijk is, moet vochtinsluiting voorkomen worden door voldoende te ventileren tussen gecoate delen onderling.

(Bron: Vereniging ION)

Uw commentaar op dit bericht

tekens over

Nog geen reacties.