https://www.tilcoating.nl/wp-content/uploads/2014/12/art_afronding.jpgAfronding en kwaliteit

Afronding en kwaliteit

Het afronden van scherpe kanten van materialen die gepoedercoat moeten worden, is een issue dat vaak onderbelicht blijft. De gevolgen van een te kleine afrondingsradius kunnen echter desastreus zijn.

kantendekking_smallAls de kanten te scherp zijn, zal er geen tot weinig beschermende coating op deze plaatsen zitten. Doordat een poederlak tijdens het uitharden in een vloeibare fase komt, krijg je te maken met capillaire werking, te vergelijken met de oppervlaktespanning die je kunt zien door een glas water ’tot over de rand’ vol te gieten. Op de randen zelf trekt het poeder, zeker bij een scherpe radius, weg.

Om dit fenomeen te ondervangen, zou een afbraming plaats moeten vinden. Veelal is dat echter niet mogelijk of te kostbaar. Een andere mogelijke oplossing is het toepassen van een tweelaags poedercoating, waarbij als primerlaag een speciale kantendekkende primer gebruikt wordt. Dit passen wij bij Tilcoating reeds jaren toe, met uitstekend resultaat.

In het vakblad ‘Oppervlaktetechnieken‘ staat deze maand een artikel waarin uitgebreider ingegaan wordt op het nut van afronden. U kunt een kopie hieronder downloaden.

‘Afrondingsnorm r=2mm roept veel vragen op’
Neem contact op voor meer informatie

Uw commentaar op dit bericht

tekens over

Nog geen reacties.